Doktor Wilberg

Wilberg

Doktor Torvald Wilberg er innflyttet offisersønn fra Kristiania, født i hovedstaden i 1880. Han studerer medisin, og etter noen års arbeid i fødebyen flytter han til Trondhjem. Her bosetter han seg på Møllenberg og etablerer egen legepraksis med kontor i Munkegaten 15. Wilberg er en forsiktig og stillferdig mann, men ambisiøs som medisiner. Ved begynnelsen av første verdenskrig har han rukket å bli en populær lege, spesielt blant byens borgerskapsfruer, som han i virkeligheten har liten sympati med. Wilberg er en nevrotisk mann, og ambisjonene og ambivalensen til det han driver med sliter på nervene. Han innser at noe må endres for at han skal få det livet han ønsker seg.

Møtet med kjemiprofessor og privatoppdager Falkener i Nådegiveren blir skjellsettende for Wilberg på mange måter. Langsomt dras han ut av det livet han har levd så langt. Mangt skal endres for bylegen Wilberg som en følge av møtet.

Wilberg blir en nær venn av Falkener og følger ham i hans bestrebelser etter å avsløre mordere i Trondhjem. Han bestemmer seg for at Falkeners bedrifter må skrives ned, og tar på seg oppgaven å bli den store detektivens kronikør. Noen som får assosiasjoner til et par ved navn Holmes og Watson?

Etter deres første møte på Erichsens konditori en novemberdag i 1916 blir de to vennenes liv sammenvevd for lang tid, men deres veier skilles også på en del områder. Hvordan det går med den gode doktor Wilberg til slutt vil bare tiden vise – når siste punktum i hans beretninger er satt.