Om serien

«Falkener og Wilberg-mysteriene» er en serie historiske detektivromaner med handlingen lagt til Trondhjem i mellomkrigstiden. En eksentrisk og skarpsindig privatoppdager, den whiskydrikkende og sigarrøkende kjemiprofessoren Astor Falkener, løser intrikate mordmysterier i gamle Trondhjem. Som følgesvenn og kronikør har han med seg den mer gjennomsnittlig begavede bylegen Torvald Wilberg, innflyttet offiserssønn fra Kristiania. Det første mordmysteriet de to løser sammen foregår i 1916, mens første verdenskrig raser på kontinentet. Doktor Wilberg blir vitne til et mord ved Vår Frue kirke, og parallelt med Wilbergs private bestrebelser etter å løse mysteriet, settes også Falkener på saken. Snart krysses deres veier, og herfra er de to uatskillelige, både som detektiver og venner. Doktor Wilberg tar på seg oppgaven med å nedtegne Falkeners bedrifter, som han mener fortjener sin plass i rampelyset. Mange år senere skriver han derfor ned historiene, med klar beskjed til den som en dag finner dem om at de skal publiseres når et passelig antall år har gått.

Hver historie er en selvstendig og avsluttet historie, men parallelt med mordmysteriene blir vi også kjent med Falkener og Wilberg, deres private sorger og gleder, deres holdninger og betraktninger. Og vi blir kjent med Trondhjem, slik byen en gang var. Wilberg, som tar sin ære i at beretningene skal være korrekte, bruker mye tid og energi på å skildre gamle Trondhjem.

Til nå har vi fått muligheten til å ta del i seks av de mordgåtene Falkener og Wilberg løste. I 2015 ble «Nådegiveren» utgitt, der handlingen er lagt til sentrum av Trondhjem anno 1916. I 2017 kom «I djevelens klør», der et mord blir begått på det ærverdige og for lengst nedbrente Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka i året 1917. I 2018 kunne vi lese «Lucifers fall», der vi er tilbake i Trondhjem sentrum i jakten på en seriemorder i 1918. I 2019 kom det fjerde Falkener og Wilberg-mysteriet, «Så dyrt et liv», der Falkener og Wilberg får den vanskelige oppgaven med å løse mysteriet rundt et tyve år gammelt barnedødsfall på Munkholmen. Her skriver vi 1920. I 2021 kom bok nr. 5 – «Inn i natten», der en bankdirektør forsvinner sporløst om bord på Dovrebanen en vårdag i 1922. Og i 2023 kom «Nemesis», der en morder herjer i Trondhjems gater i januar 1925. En ukjent hevner? Hva blir så det neste? Blant Wilbergs etterlatenskaper finnes mange flere beretninger. Vi kan derfor trygt slå fast at vi har mange spennende kriminalmysterier i vente. God fornøyelse!