Wilbergs legekontor

Doktor Wilberg har sin private legepraksis i Munkegaten 15, på hjørnet mellom Munkegaten og Munkhaugveita, midt mellom Nidarosdomen og Torvet. Denne vakre murgården ble oppført etter bybrannen i 1841, men tomten har vært bebygd lenge før det; i bygningen er det en hvelvkjeller fra 1600-tallet. Arkitekten var Johan Joachim Gaden, som også tegnet Bispeboligen i Bispegaten (Café Ni Muser).

Munkegaten 15 ligger vakkert til øverst i Munkegaten, en av de få gater i Norge som med sin 60 alen bredde (38 meter) bærer preg av aveny. Her sitter Wilberg mang en gang og skuer ut på trondhjemmerne, med utsikt mot Katedralskolen og Harmonien. Her gjør han sine medisinske vurderinger og hjelper sine pasienter.

Det er på legekontoret i Munkegaten 15 vi blir kjent med Wilberg første gang. Her fra åpningen av Nådegiveren, det første Falkener og Wilberg-mysteriet:

«Klokken på kaminhyllen hadde akkurat slått sine ni slag den novemberaftenen, da jeg tilfeldigvis ble vitne til at den første snøen dalte ned i store tunge filler og dekket brosteinen utenfor med et lenge etterlengtet hvitt fløyelsteppe ( … ) Jeg satt bak skrivebordet på mitt kontor i første etasje i Munkegaten 15 og filosoferte over livet og den forunderlige verden vi lever i, og hadde nettopp fulgt en sløv flues kamp mot vindusglasset da jeg ble oppmerksom på de første snøfnuggene ( … ) Jeg tok på meg den sorte Chesterfield-frakken, satte den mørkeblå borsalinoen på hodet (lett på skrå, som jeg pleier), plukket med meg noen brev jeg skulle postlegge, slukket lyset på kontoret og i gangen og vred nøkkelen om i låsen.»

Munkegaten15(1)
Wilbergs legekontor anno 2016
Munkegaten15(2)
Wilbergs legekontor anno 2016
UBT-TO-004770_01_1
Munkegaten cirka 1910, Munkegaten 15 markert med pil. Foto: Foto: Ukjent/NTNU UB.
UBT-TO-085917_01_1
Munkegaten cirka 1910, Munkegaten 15 markert med pil. Foto: Foto: Ukjent/NTNU UB.