Hunden fra Baskerville

250px-Cover_(Hound_of_Baskervilles,_1902)

Året er 1889. Doktor James Mortimer konsulterer Sherlock Holmes etter at hans nære venn Sir Charles Baskerville dør under mystiske omstendigheter. Offisielt er dødsårsaken hjerteinfarkt, men Sir Charles hadde et uttrykk i ansiktet som ved enorm frykt og rundt liket finnes spor etter en kjempesvær hund. Bedre blir det ikke når det viser seg at Baskerville-slekten er hjemsøkt av en forbannelse som en følge av at en av forfedrene ofret sin sjel til djevelen for å bortføre og ta livet av en kvinne. Denne slektningen sies å ha blitt drept av en kjempemessig hund! Er det forbannelsen som har rammet en ny Baskerville?

Doktor Mortimer er redd for at Sir Charles’ nevø, Sir Henry Baskerville, står for tur. Kan Sherlock Holmes hindre at Sir Henry lider samme skjebne som onkelen? Det viser seg at Sir Henry har fått et brev der han frarådes å reise til Baskerville Hall, slektssetet på den beryktede Dartmoor i Devonshire. Men den sta arvingen lar seg ikke skremme og reiser til godset.

På den kalde og fryktinngytende Dartmoor blir vi kjent med herr og fru Barrymore, som er tjenestefolk på Baskerville Hall, en vakker kvinne ved navn Laura Lyons, en rømt straffange, samt bror og søster Stapleton, som bor i et av nabohusene, og et par andre karakterer.

Snart begynner fryktelige ting å skje, og et nervepirrende kappløp med tiden settes i gang for Holmes og Watson. Og snart dukker det skrekkelige beistet fra forbannelsen opp – selveste hunden fra Baskerville.

Historien har, foruten å være en detektivroman, klare likhetstrekk med de såkalte gotiske romanene, grøssere fra gamle herregårder og liknende. Sherlock Holmes får bruk for all sin kløktighet og sine deduktive, eller snarere abduktive, evner. Men ulikt de andre historiene om Sherlock Holmes og doktor Watson preges denne sterkt av den enestående settingen – Dartmoor. Det er som om settingen får lov til å spille hovedkarakteren. En bedre ramme for en detektivroman kan neppe tenkes.

Man kan mene mangt om løsningen på gåten. Den er kanskje ikke så original eller spennende. Men historien med dens sjel og evne til å få det til å gå kaldt nedover ryggen er uovertruffen. Hunden fra Baskerville vil for all tid bli stående som en av de ypperste detektivromaner fra sjangerens barndom, og definitivt som Arthur Conan Doyles beste roman og Sherlock Holmes største bedrift. Den er et must for enhver krimelsker!